Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på valnötsbröd. Bröden får en fin yta när de först gräddas hastigt i 250 grader med lite vattenånga.
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll det över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt sirap, salt och olja.
Arbeta in rågmjöl, dinkelmjöl och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen ca 5 min. Tillsätt valnötterna. Låt jäsa under bakduk 30–40 min.
Vänd upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma bitarna till runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Mjöla bröden lätt och låt dem jäsa ca 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
Skåra bröden i ett rutmönster med en vass kniv. Sätt in bröden mitt i ugnen. Spraya in lite vatten med en blomspruta och grädda ca 5 min.
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Grädda bröden ytterligare ca 30 min. Ta ut bröden och låt dem svalna på galler.