Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Valnötsbröd i korg

Låt brödet jäsa i korg och grädda det på baksten eller på het plåt.

Valnötsbröd i korg
Valnötsbröd i korg
Valnötsbröd i korg
Valnötsbröd i korg Foto: Lina Eriksson

Valnötsbröd i korg

  • 5 dlvatten
  • 50 gjäst
  • 1 mskhonung
  • 1 mskrapsolja- kallpressad
  • 2 tsksalt
  • 3 dldinkelflingor- (150 g)
  • 2 dldinkelmjöl fullkorn- (110 g)
  • 7 dlvetemjöl special- (420 g) + 1-2 dl till utbakning
  • 100 gvalnötskärnor

Gör så här

  1. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Fördela jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt honung, olja och salt. Blanda ner dinkelflingor och dinkelmjöl. Arbeta ner vetemjölet lite i taget till en smidig deg.

  2. Rosta valnötskärnorna ca 5 min i en torr stekpanna på låg värme. Blanda ner dem i degen. Lägg en bakduk över och låt degen jäsa i bunken ca 30 min.

  3. Ta upp degen på en mjölad ­arbetsbänk och knåda den ca 5 min. Forma två jämnstora bröd. Lägg dem att jäsa i väl mjölade ­jäskorgar eller i en mjölad handduk i en rund skål eller ett durkslag. Låt dem jäsa ca 30 min.

  4. Sätt ugnen på 225 grader, gärna med en baksten eller plåt i nedre halvan av ugnen. Stjälp upp bröden ur ­korgarna direkt på het baksten ­eller plåt. Släng in några isbitar i botten på ugnen och stäng luckan snabbt. Grädda bröden ca 30 min. Låt dem svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?