Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ett mustigt valnötsbröd perfekt till kvällens ostmacka eller att göra matiga picknickmackor av.
Dag 1: Lägg mjölet i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över mjölet. Blanda väl. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2: Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner det skållade mjölet från dag 1. Häll i mjölet lite i taget och därefter sirap och salt. Arbeta degen i maskin ca 10 min, det ska vara en kladdig deg.
Blanda i frön och nötter. Fördela degen i två avlånga 1 1/2-litersformar klädda med bakplåtspapper. Tryck till degen med blöta händer. Strö över lite rågmjöl. Låt bröden jäsa övertäckta ca 40 min.
Sätt ugnen på 200°. Grädda bröden på nedersta falsen ca 50 min, till 98° innertemperatur.
Ta ut och pensla ovansidan på bröden med olja och strö över flingsalt. Låt bröden stå kvar i formarna ca 10 min innan de stjälps upp på galler och får svalna under bakduk.