Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Valnötsbröd

Ett mustigt valnötsbröd perfekt till kvällens ostmacka eller att göra matiga picknickmackor av.

Valnötsbröd
Valnötsbröd
Valnötsbröd
Skärbräda, HK Living. Skål, andreasondesign.se. Pläd, H&M Home. Foto: Lisa Björner

Dag 1

  • 3 dlrågmjöl- grovt (165 g)
  • 6 dlvatten

Dag 2

  • 3 dlvatten
  • 50 gjäst
  • 12 dlvetemjöl- (720 g)
  • 1,5 dlbrödsirap
  • 2 tsksalt
  • 2 dlsolrosfrön
  • 2 dlvalnötter

Garnering

  • 1 mskolivolja
  • 2 tskflingsalt

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg mjölet i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över mjölet. Blanda väl. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

  2. Dag 2: Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner det skållade mjölet från dag 1. Häll i mjölet lite i taget och därefter sirap och salt. Arbeta degen i maskin ca 10 min, det ska vara en kladdig deg.

  3. Blanda i frön och nötter. Fördela degen i två avlånga 1 1/2-litersformar klädda med bakplåtspapper. Tryck till degen med blöta händer. Strö över lite rågmjöl. Låt bröden jäsa övertäckta ca 40 min.

  4. Sätt ugnen på 200°. Grädda bröden på nedersta falsen ca 50 min, till 98° innertemperatur.

  5. Ta ut och pensla ovansidan på bröden med olja och strö över flingsalt. Låt bröden stå kvar i formarna ca 10 min innan de stjälps upp på galler och får svalna under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?