Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vallmoknäcke

Servera gärna vallmoknäcket tillsammans med en bit god ost och hemlagad körsbärssylt.

Vallmoknäcke
Vallmoknäcke
Vallmoknäcke
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 dlsolroskärnor
  • 0,5 dlsesamfrön
  • 4 msklinfrö- hela
  • 1 dlvallmofrö- blått
  • 1 mskfiberhusk
  • 2 dlvatten
  • 1 mskrapsolja
  • 0,51 tskflingsalt

Körsbärssylt (cirka 3 dl)

  • 1gelatinblad
  • 4 dlkörsbär- urkärnade
  • 2 mskvatten
  • 4 msksötströ- eller lättströ

Gör så här

  1. Vallmoknäcke: Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Blanda alla fröna och fiberhusk i en skål.

  3. Koka upp vatten och olja. Häll vätskan över fröna och rör om.

  4. Lägg massan mellan två bakplåtspapper och kavla ut tunt. Flytta över till en bakplåt, dra bort det översta papperet och jämna till kanterna med en kniv. Skåra upp och markera rektangulära bröd med en sporre eller med kniven. Strö över flingsalt

  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter. Brödet ska kännas torrt på ytan, det torkar efter något när det svalnar också.

  6. Körsbärssylt: Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.

  7. Koka körsbären i vattnet i några minuter, tills det börjar mjukna. Rör i sötströ eller lättströ och rör om. Dra av kastrullen från plattan.

  8. Lyft upp gelatinbladet och smält det direkt i den heta sylten. Rör om tills gelatinet smält helt och låt sylten svalna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök