Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vadstena folkhögskolas morotssoppa

Härligt ”tuggig” och kryddgod morots-soppa som landar mjukt i magen hos både stora och små skedhanterare.

Vadstena folkhögskolas morotssoppaVadstena folkhögskolas morotssoppaVadstena folkhögskolas morotssoppa
Vadstena folkhögskolas morotssoppa Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 3morötter
  • 1gul lök
  • 1 tskpaprikapulver
  • 1 tskoregano- torkad
  • 0,5 tsktimjan- torkad
  • 5 dlvatten
  • 2grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dlstandardmjölk
  • 2 dlcrème fraiche- (34 %)
  • 3tomater
  • 1vitlöksklyfta
  • rapsolja

Grillad toast

  • 8 skivorvitt toastbröd- ev kantskuret
  • 1 msksmör
  • 2 mskskånsk senap
  • 8 skivorost- stark, t ex lagrad prästost (17 %)
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Skala och riv morötterna grovt på rivjärn. Skala och finhacka löken. Fräs morötter och lök i 1 msk olja ca 3 min. Tillsätt paprikapulver, oregano och timjan. Låt fräsa med ca 2 min.

  2. Tillsätt vatten, buljongtärningar, mjölk och crème fraiche. Låt puttra ca 10 min tills morotsbitarna mjuknat.

  3. Skölj och tärna tomaterna, tillsätt dem till soppan. Pressa i vitlök och krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.

  4. Grillad toast: Bre smör och senap på fyra av brödskivorna. Lägg på osten och de resterande brödskivorna.

  5. Grilla bröden i ett smörgåsjärn. Dela dem snett över till 2 trekanter och servera till soppan.

Vad tyckte du om receptet?