tillagning: 15 minuter i ugn: 45 minuter Aktiv tid c:a 15 minuter
(Betyg: 3,8 · 50 röster)
Recept på upside down-kaka. Gillar du saftiga mjuka kakor är den här kakan med apelsin rena drömmen. Här lär vi dig hur du bakar den med perfekt resultat.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2apelsiner- med tunt skal, gärna ekologiska
0,5 dlrårössocker- + 2 dl
2 dlvatten
150 gsmör
2ägg- stora
2 tskvaniljsocker- äkta
2 dlmandelmjöl
1,5 dlvetemjöl
1,5 tskbakpulver
3 mskapelsinmarmelad
Tillbehör
grädde- vispad, eller vaniljglass
Gör så här
Fäst ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Det är viktigt att formen håller tätt annars kan det droppa ner i ugnen. Papperet gör att den är lättare att stjälpa upp och den kommer inte att fastna i botten. Smörj kanten med smör. Sätt ugnen på 175°
Foto: Lina Eriksson
Köksskola upside down-kaka
Skölj apelsinerna i varmt vatten. Skär dem i tunna skivor. Sjud apelsinskivorna med vatten och 1/2 dl socker ca 10 min. Låt apelsinskivorna rinna av i ett durkslag.
Foto: Lina Eriksson
Köksskolan upside down-kaka
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt. Blanda mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ner smör och mjölblandningen i ägg- och sockerblandningen.
Foto: Lina Eriksson
Köksskola upside down-kaka
Smält marmeladen i mikro ca 20 sekunder. Häll och bred ut apelsinmarmeladen i botten av formen. Lägg apelsinskivorna lite omlott ovanpå. Häll försiktigt kaksmeten över apelsinskivorna.
Foto: Lina Eriksson
Köksskola upside down-kaka
Grädda på nedersta falsen i ugnen 45–50 min. Täck med ett bakplåtspapper efter halva tiden så att kakan inte blir för mörk. Låt kakan svalna ca 15 min. Lossa med en kniv runt kanten och stjälp upp kakan på ett fat. Servera den gärna ljummen med en klick grädde eller glass.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 50 röster)
Kakan är bakad med mandelmjöl som är gott till apelsin. Det är viktigt att välja tunnskaliga apelsiner för att kakan inte ska få för mycket beska av skalen. För mindre skalbeska kan man skala en av apelsinerna och ha skalet kvar på den andra.
Tips! Gör en variant med skivor av clementin och blodapelsin.