Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Upside down-kaka

Recept på upside down-kaka. Gillar du saftiga mjuka kakor är den här kakan med apelsin rena drömmen. Här lär vi dig hur du bakar den med perfekt resultat.

Upside down-kakaUpside down-kakaUpside down-kaka
Foto: Lina Eriksson

Till 10 bitar

  • 2apelsiner- med tunt skal, gärna ekologiska
  • 0,5 dlrårössocker- + 2 dl
  • 2 dlvatten
  • 150 gsmör
  • 2ägg- stora
  • 2 tskvaniljsocker- äkta
  • 2 dlmandelmjöl
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1,5 tskbakpulver
  • 3 mskapelsinmarmelad

Tillbehör

  • grädde- vispad, eller vaniljglass

Gör så här

  1. Fäst ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Det är viktigt att formen håller tätt annars kan det droppa ner i ugnen. Papperet gör att den är lättare att stjälpa upp och den kommer inte att fastna i botten. Smörj kanten med smör. Sätt ugnen på 175°

    Foto: Lina Eriksson

    Köksskola upside down-kaka

  2. Skölj apelsinerna i varmt vatten. Skär dem i tunna skivor. Sjud apelsinskivorna med vatten och 1/2 dl socker ca 10 min. Låt apelsinskivorna rinna av i ett durkslag.

    Foto: Lina Eriksson

    Köksskolan upside down-kaka

  3. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt. Blanda mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ner smör och mjölblandningen i ägg- och sockerblandningen.

    Foto: Lina Eriksson

    Köksskola upside down-kaka

  4. Smält marmeladen i mikro ca 20 sekunder. Häll och bred ut apelsinmarmeladen i botten av formen. Lägg apelsinskivorna lite omlott ovanpå. Häll försiktigt kaksmeten över apelsinskivorna.

    Foto: Lina Eriksson

    Köksskola upside down-kaka

  5. Grädda på nedersta falsen i ugnen 45–50 min. Täck med ett bakplåtspapper efter halva tiden så att kakan inte blir för mörk. Låt kakan svalna ca 15 min. Lossa med en kniv runt kanten och stjälp upp kakan på ett fat. Servera den gärna ljummen med en klick grädde eller glass.

Vad tyckte du om receptet?

Kakan är bakad med mandelmjöl som är gott till apelsin. Det är viktigt att välja tunnskaliga apelsiner för att kakan inte ska få för mycket beska av skalen. För mindre skalbeska kan man skala en av apelsinerna och ha skalet kvar på den andra.

Tips! Gör en variant med skivor av clementin och blodapelsin.