Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Upside down-kaka med plommon, vanilj och kolasmak

Plommon i botten på sensommarens godaste sockerkaka. Leta upp svenska smakrika plommon som Herman, Opal eller Viktoria. Plommonsmaken kommer fram ytterligare med en gnutta bittermandelarom.

Upside down-kaka med plommon, vanilj och kolasmak
Upside down-kaka med plommon, vanilj och kolasmak
Upside down-kaka med plommon, vanilj och kolasmak
Foto: Lina Eriksson

Upside down-kaka med plommon och vanilj

  • 300 gplommon
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 2ägg
  • 2 mskmjölk
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 tskbakpulver
  • 1 krmbittermandelarom
  • 2 msksmör
  • 1vaniljstång
  • 2 mskfarinsocker

Tillbehör

  • vaniljglass- eller vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Halvera plommonen och kärna ur dem. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en form och smörj kanterna.

  2. Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ägg, ett i taget, och rör mellan varje. Häll i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke. och blanda ner i smeten, rör väl. Tillsätt bittermandelaromen.

  3. Smält smöret i en stekpanna och fräs hastigt plommonhalvorna. Tillsätt sockret. Skrapa ut vaniljfröna och blanda ner dem samt vaniljstången. Lägg alltsammans i bottnen av formen och bred över smeten.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt svalna i formen. Stjälp upp kakan och dra bort papperet. Servera med vaniljglass eller vispgrädde.

Vad tyckte du om receptet?