Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Plommon i botten på sensommarens godaste sockerkaka. Leta upp svenska smakrika plommon som Herman, Opal eller Viktoria. Plommonsmaken kommer fram ytterligare med en gnutta bittermandelarom.
Sätt ugnen på 200 grader. Halvera plommonen och kärna ur dem. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en form och smörj kanterna.
Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ägg, ett i taget, och rör mellan varje. Häll i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke. och blanda ner i smeten, rör väl. Tillsätt bittermandelaromen.
Smält smöret i en stekpanna och fräs hastigt plommonhalvorna. Tillsätt sockret. Skrapa ut vaniljfröna och blanda ner dem samt vaniljstången. Lägg alltsammans i bottnen av formen och bred över smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt svalna i formen. Stjälp upp kakan och dra bort papperet. Servera med vaniljglass eller vispgrädde.