Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Upplandskubb - recept på klassiskt bröd som bakas i gryta

Upplandskubben bakades förr i vattenbad men nu för tiden bakas det i ugn.

Upplandskubb - recept på klassiskt bröd som bakas i grytaUpplandskubb - recept på klassiskt bröd som bakas i grytaUpplandskubb - recept på klassiskt bröd som bakas i gryta
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 3 dlvatten
  • 1 tsksalt
  • 1,5 dlmörk sirap
  • 5 dlrågmjöl
  • 6 dlvetemjöl

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, mörk sirap, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta ihop det till en smidig deg. Stjälp upp degen på en arbetsbänk och

    knåda ihop den till en boll.

  2. Smörj och mjöla en gryta, ca 2 1/2 liter, även locket. Lägg degbollen i grytan med den slätaste sidan ner. Lägg på ­locket och låt degen jäsa i 40 min. Sätt ugnen på 200 grader.

  3. Grädda brödet med locket på i nedre delen av ugnen i ca 60 min. Låt det svalna i grytan och skär det sedan i fjärdedelar.

Vad tyckte du om receptet?

Upplandskubb

Upplandskubben kom till i en tid då inte alla hade ugn. Bröd ville man ändå gärna kunna baka, och lösningen blev att koka brödet i vattenbad på spisen. Namnet Upplandskubb hittade stockholmskan Elisabeth Langenberg på någon gång på 1920-talet. Hon kom över ett ovanligt brödrecept från Gimo i Uppland, provbakade och blev, liksom resten av familjen, förtjust. Eftersom brödet liknade en huggkubbe fick det heta Upplandskubb. Snart spreds ryktet om det goda brödet från Uppland, och Elisabeths kök räckte inte längre till för att baka till alla som ville ha. Tillverkningen flyttade till en källarlokal på Östermalm. 1929 bildades Upplandskubben AB och snart kände hela riket till det kokta brödet från Uppland.