Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Upp- och nedvänd apelsinkaka

Ett recept på en vacker apelsinkaka som är otroligt enkel att baka! Smaksätt gärna kakbottnen med rivet skal från 1 citron eller 1 msk vaniljsocker.

Upp- och nedvänd apelsinkaka
Upp- och nedvänd apelsinkaka
Upp- och nedvänd apelsinkaka
Recept på upp- och nedvänd apelsinkaka Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 1blodapelsin
  • 1apelsin- orange
  • 2 dlbaksirap- vit
  • 4ägg
  • 2,5 dlströsocker
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1,5 tskbakpulver
  • 2,5 dlmandelmjöl

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten och skär dem i tunna skivor.

  2. Koka upp sirapen i en panna. Lägg i apelsinskivorna och sjud dem mjuka, ca 10 min. Låt svalna ca 15 min. Ta upp skivorna och lägg dem i en smord form klädd med bakplåtspapper, 22 cm i diameter. Spara sirapen till ­serveringen.

  3. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker 3–5 min. Vispa i mjöl, blandat med bakpulver, och smör. Blanda i mandelmjölet. Häll smeten över apelsinerna. Grädda i nedre delen av ugnen 45–60 min.

  4. Vänd kakan upp och ner på ett fat och dra bort papperet. Låt kallna. Servera med den sparade sirapen.

Vad tyckte du om receptet?