Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En riktig räksoppa ska kokas på rostade skal. Det är inte ett dugg svårt, men tar lite tid i ugnen. Väl investerad tid, för soppan får en ljuvligt djup och rund smak.
1 timme, lätt
Ugn: 225 grader
LEVA&BO:s matskribent Christina
Asplund guidar dig steg för steg till en lyckad middag. Så här skalar du räkor:
1. Vik huvudskölden framåt, nyp till under den och lossa huvudet.
2. Lossa benen och vik över och ta med mittskölden i ett grepp.
3. Nyp till med pekfinger och tumme längst ner på stjärten och dra loss räkan.
Skala räkorna och ställ kallt till serveringen.
Lägg skalen i en långpanna och rosta dem mitt i ugnen, cirka 15 minuter tills de får färg.
Fräs räkskalen i 2 msk rapsolja i en gryta på hög värme, 3 minuter. Tillsätt vatten, vin, tomatpuré och hel koriander. Sjud under lock, cirka 20 minuter.
Slå räkbuljongen genom en finmaskig sil ner i en bunke.
Skala och tärna morot, fänkål, rotselleri. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Fräs allt i en gryta med 2 msk rapsolja, cirka 3 minuter.
Tillsätt räkbuljong, timjan och grädde. Sjud soppan, cirka 10 minuter tills grönsakerna är mjuka.
Mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med salt, peppar, kajennpeppar och citronsaft. Lägg hälften av räkorna i små skålar vid serveringen, frys in resten. Toppa soppan med timjan.
Recept från Mitt kök