Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ukrainska Pompuski

I Ukraina gör man minibullar av vetedeg och serverar dem tillsammans med vitlökssås till rödbetssoppa.

Ukrainska PompuskiUkrainska PompuskiUkrainska Pompuski
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 0,25 pktjäst- ca 12,5 g
  • 3 dlmjölk- ljummen, 37 grader
  • 2 msksocker
  • 0,5 msksalt
  • 67 dlvetemjöl- + 3 msk till utbakningen
  • 0,5 mskbakpulver
  • 50 gsmör- tärnat och rumstempererat
  • 1äggula- + tsk vatten

Sås

  • 23vitlöksklyftor- pressade eller finrivna
  • 1 krmsalt
  • 2 mskolja
  • 0,5 dlvatten- ljummet

Gör så här

  1. Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i mjölk, socker och salt. Blanda i 3 dl av mjölet. Låt maskinen blanda smeten i cirka 10 minuter. Täck över med en bakduk och låt jäsa 1 timme.

  2. Blanda 3 dl av mjölet med bakpulvret. Arbeta ner mjölblandningen och smöret i smeten till en smidig deg. Blanda i lite mera mjöl om det behövs (degen får inte bli för hård). Låt jäsa cirka 30 minuter.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 14-16 bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

  4. Pensla bullarna med äggulan blandat med vatten. Låt jäsa utan bakduk cirka 15 minuter.

  5. Värm ugnen till 225 grader. Grädda bullarna i mitten av ugnen 12-15 minuter.

  6. Blanda ingredienserna till vitlökssåsen. Ta ut bullarna och ringla över vitlöksåsen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök