Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsstekt sidfläsk med ingefära, salsiccia, aprikos och vinterkål

Köttet och buljongen kan tillagas i god tid och värmas strax före servering.

Ugnsstekt sidfläsk med ingefära, salsiccia, aprikos  och vinterkål
Ugnsstekt sidfläsk med ingefära, salsiccia, aprikos  och vinterkål
Ugnsstekt sidfläsk med ingefära, salsiccia, aprikos  och vinterkål
Servera med grönsaker, bröd, ost och smör. Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1 kgsidfläsk- rimmat
  • 3salsicciakorvar- (ca 275 g)
  • 10aprikoser- torkade
  • 3vitlöksklyftor
  • 1morot
  • 3rosmarinkvistar
  • 10svartpepparkorn
  • 810 dlvatten

grönsaker

  • 1fänkålsstånd- (ca 200 g)
  • 1blomkålshuvud- (ca 800 g)
  • 0,5 huvudvitkål- eller spetskål (ca 500 g)
  • 1ingefära- bit (ca 25 g)
  • 1vitlöksklyfta
  • 1citron- skalet
  • 4 mskrapsolja- kallpressad
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

tillbehör

  • bondbröd- gärna levain
  • hårt bröd
  • ost
  • smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Dra av skinnet på salsiccian. Grovhacka aprikoserna. Blanda korvinkråm och aprikoser.  Gör ett hål med en vass kniv genom köttet på längden och späcka med färsen. Lägg köttet i en ugnssäker form med svålen ner.

  2. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skala och skär moroten i bitar. Repa bladen från 2 rosmarinkvistar. Lägg vitlök, morot, rosmarin och peppar runt köttet. Häll på vatten så att halva köttet täcks.

  3. Stek köttet mitt i ugnen ca 3 timmar. Vänd köttet efter halva tiden. Sätt på grillen. Låt svålen få färg, det tar 5-10 min. Ta upp köttet och låt det kallna. Spara buljongen.

  4. Grönsaker: Ansa och skär fänkål, blomkål och vitkål i grova bitar. Koka grönsakerna i lättsaltat vatten tills de är mjuka men fortfarande spänstiga. Skala och finhacka ingefäran. Skala och riv vitlöksklyftan. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv skalet.

  5. Krydda grönsakerna med ingefära, vitlök, citronskal, rapsolja, salt och peppar.

  6. Sätt ugnen på 150°. Skär  köttet i skivor och lägg dem i en ugnssäker form. Hetta upp buljongen och häll över köttet. Värm ca 15 min mitt i ugnen. Strö över 1 kvist repad rosmarin. Servera med grönsaker, bröd, ost och smör.

Vad tyckte du om receptet?