Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på helstekt oxfilé, potatis- och palsternackspuré med kaprissmör. På 150° blir köttet vackert rosastekt om det tas ur ugnen vid 52° innertemperatur, för att sedan stiga till 55-56° när det vilat ca 10 minuter under folie. Den som önskar en riktigt blodig biff tar ut den ur ugnen redan vid 50°.
Sätt ugnen på 150°. Krydda oxfilén runt om med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör. Stick in en termometer mitt i köttet. Tillaga mitt i ugnen till 50° innertemperatur. Låt köttet vila övertäckt ca 10 min. Skär det i ca 2 cm tjocka skivor före servering. Häll över köttskyn.
Mos: Skala potatis och palsternacka. Skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Stöt sönder dem med elvisp och blanda med mjölk, smör och salt.
Kaprissmör: Mixa smör, ansjovisfiléer, kapris, persilja och citronsaft i matberedare eller med mixerstav.
Fräs ärter eller bönor i smör under omrörning ca 2 min. Krydda med salt.
Servera oxfilén med mos, kaprissmör och smörslungade sockerärter.