Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsstekt oxfilé, potatis- och palsternackspuré med kaprissmör

Recept på helstekt oxfilé, potatis- och palsternackspuré med kaprissmör. På 150° blir köttet vackert rosastekt om det tas ur ugnen vid 52° innertemperatur, för att sedan stiga till 55-56° när det vilat ca 10 minuter under folie. Den som önskar en riktigt blodig biff tar ut den ur ugnen redan vid 50°.

Ugnsstekt oxfilé, potatis- och palsternackspuré med kaprissmör
Ugnsstekt oxfilé, potatis- och palsternackspuré med kaprissmör
Ugnsstekt oxfilé, potatis- och palsternackspuré med kaprissmör
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 600 goxfilé
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 msksmör

Potatis- och palsternacksmos

  • 500 gpotatis- mjölig
  • 500 gpalsternacka
  • 2 dlmjölk
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt

Kaprissmör

  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 3anjovisfiléer
  • 1 mskkapris
  • 0,5 dlpersilja- hackad
  • 3 mskcitron- pressad

Tillbehör

  • 150 gsockerärter- eller sockerbönor
  • 2 msksmör
  • 0,5 tsksalt

Gör så här

  1.  Sätt ugnen på 150°. Krydda oxfilén runt om med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör. Stick in en termometer mitt i köttet. Tillaga mitt i ugnen till 50° innertemperatur. Låt köttet vila övertäckt ca 10 min. Skär det i ca 2 cm tjocka skivor före servering. Häll över köttskyn.

  2. Mos: Skala potatis och palsternacka. Skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Stöt sönder dem med elvisp och blanda med mjölk, smör och salt.

  3. Kaprissmör: Mixa smör, ansjovisfiléer, kapris, persilja och citronsaft i matberedare eller med mixerstav.

  4. Fräs ärter eller bönor i smör under omrörning ca 2 min. Krydda med salt.

  5. Servera oxfilén med mos, kaprissmör och smörslungade sockerärter.

Vad tyckte du om receptet?