Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lax i ugn med rotfrukter – enkelt recept

Lax i ugn lagar och bakar sig praktiskt taget på egen hand på rätt temperatur. Det här är ett gott, enkelt och klassiskt recept med peppar, salt och lite olivolja. Servera den med rotfrukter i glada färger och toppa rätten med en god getostkräm på bland annat crème fraiche. Som sagt, det är lättlagat då den här rätten nästan sköter sig alldeles själv i ugnen.

Lax i ugn med rotfrukter – enkelt recept
Lax i ugn med rotfrukter – enkelt recept
Lax i ugn med rotfrukter – enkelt recept
Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser

  • 500 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 1 kgrotfrukter- t ex potatis, rödbetor, palsternacka, morötter
  • 1 tsksalt- + 1 tsk
  • 1 krmnymald svartpeppar- + 1 krm
  • 12 mskolivolja- + 1 msk

Getostkräm

  • 200 ggetost
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 tskhonung
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär rotfrukterna i bitar eller klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form och strö över 1 tsk salt och 1 krm peppar. Ringla över 2 msk olja och rosta mitt i ugnen 15-20 min.

  2. Pensla laxen med 1 msk olja och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg laxen på rotfrukterna och tillaga ytterligare ca 15 min. 

  3. Getostkräm: Mosa getosten med en gaffel och blanda med crème fraiche. Smaka av med honung och krydda med salt och peppar. 

  4. Servera lax och rotfrukter med getostkrämen till.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök