Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Sätt ugnen på 200°. Skölj den flådda och urtagna laken och skär eventuellt bort huvudet. Salta den på både ut- och insidan. Lägg ca hälften av schalottenlöken, citronbasilikan, timjan och persiljan inuti fisken och vik slaksidorna omlott.
Lägg fisken i en stekpåse tillsammans med resten av lök och örter. Salta och peppra rom och lever och lägg det invid fisken tillsammans med lök. Förslut påsen och stek fisken i ugn ca 20 min tills köttet lätt lossar från benen.
Sås: Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken utan att den tar färg, ca 1 min. Låt sockret smälta och tillsätt vin och grönsaksfond. Låt koka utan lock tills 2 dl återstår. Sila såsen och red den med maizena utrört i lite kallt vatten.
Tillbehör: Skär fänkålen i strimlor och ansa och skär sparrisen i bitar. Koka fänkål samt de grövre delarna på sparrisen i lättsaltat vatten ca 1 min. Låt rinna av. Smält smör i en stor stekpanna och slunga fänkål och all sparris på medelgod värme ca 2 min. Blanda ner salladslök i bitar samt spenat och värm ca 1 min. Smörstek svamparna separat. Smaka av grönsaker och svamp med lite salt.
Servering: Ta fisken ur stekpåsen och lossa försiktigt fiskköttet från benen. Skiva rom och lever. Hetta upp såsen och vispa ner smöret. Lägg upp smörslungade grönsaker och svamp på varma tallrikar. Lägg på fisk, rom och lever och ringla sås runtom. Servera med kokt pressad potatis.