Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsstekt kalvbringa med potatispuré och rotsaker

Kalvbringan måste beställas i köttdisken i vanliga livsmedels­butiker. I saluhallar finns den oftast. Stektiden är lång men det är den värd.

Ugnsstekt kalvbringa med potatispuré och rotsakerUgnsstekt kalvbringa med potatispuré och rotsakerUgnsstekt kalvbringa med potatispuré och rotsaker

Ingredienser

  • 1,8 kgkalvbringa- med ben, styckad i bitar
  • 0,5 dlolivolja
  • 1,5 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 2,5 dlvitt vin- torrt
  • 0,5 dlsherry- - eller vitvinsvinäger
  • 0,5 tärningarköttbuljong
  • 1gul lök- stor, tunt skivad
  • 4vitlöksklyftor- lätt krossade
  • 1bouquet garni- (1 kvist persilja, 2 kvistar timjan och 1 lagerblad sammanbundna med ett steksnöre)
  • 4 dlvatten
  • 1 tskströsocker
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)- majsstärkelse
  • 1 msksmör- osaltat

Potatispuré

  • 600 gpotatis- mjölig
  • 2 msksmör
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 0,5 tsksalt

Rotsaker

  • 1morot- stor
  • 1palsternacka
  • 50 grotselleri
  • 1 msksmör
  • 1 mskpersilja- strimlad

Gör så här

  1. Kött: Pensla köttbitarna med olivolja och krydda med salt och peppar. Koka upp vin, vinäger och buljongtärning.

  2. Lägg löken i botten på en långpanna och häll i vin- och vinägerblandningen. Tillsätt vitlöken och bouquet garni. Lägg ner köttbitarna med köttsidan upp. Ställ in pannan i en kall ugn och sätt på 175°. Låt det ugnsteka i 1 timme. Öppna inte ugnsluckan under tiden.

  3. Pensla köttet med buljongen i pannan och vänd bitarna varje kvart och ugnsstek ytterligare 1 timme. Späd med vattnet så att det inte steker torrt. Öka värmen till 200° och stek i ytterligare 30 min, tills köttet är läckert mörkbrunt och mört. Ös med buljongen flera gånger.

  4. Ta långpannan ur ugnen. Lägg köttet i en skål och håll varmt under folie. Sila buljongen som finns i långpannan, det bör vara drygt 3 dl kvar. Smaka av med socker och red av med majsstärkelse blandat med lite vatten. Vispa ner smör vid serveringen.

  5. Potatispuré: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, pressa potatisen, rör ner smöret, tillsätt grädde och mjölk. Rör eller vispa slätt till en lös puré och smaka av med salt.

  6. Rotsaker: Skala och tärna rotfrukterna. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Värm dem i smöret inför serveringen och strö över persilja.

  7. Servering: Ta bort benen och överflödigt fett från köttbitarna. Skär dem ev i bitar. Värm dem i lite av såsen och servera med purén och rotsakerna.

Vad tyckte du om receptet?