Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsstekt kalvbringa med potatispuré och rotsaker

Kalvbringan måste beställas i köttdisken i vanliga livsmedels­butiker. I saluhallar finns den oftast. Stektiden är lång men det är den värd.

Ugnsstekt kalvbringa med potatispuré och rotsaker
Ugnsstekt kalvbringa med potatispuré och rotsaker
Ugnsstekt kalvbringa med potatispuré och rotsaker

Ingredienser

  • 1,8 kgkalvbringa- med ben, styckad i bitar
  • 0,5 dlolivolja
  • 1,5 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 2,5 dlvitt vin- torrt
  • 0,5 dlsherry- - eller vitvinsvinäger
  • 0,5 tärningarköttbuljong
  • 1gul lök- stor, tunt skivad
  • 4vitlöksklyftor- lätt krossade
  • 1bouquet garni- (1 kvist persilja, 2 kvistar timjan och 1 lagerblad sammanbundna med ett steksnöre)
  • 4 dlvatten
  • 1 tskströsocker
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)- majsstärkelse
  • 1 msksmör- osaltat

Potatispuré

  • 600 gpotatis- mjölig
  • 2 msksmör
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 0,5 tsksalt

Rotsaker

  • 1morot- stor
  • 1palsternacka
  • 50 grotselleri
  • 1 msksmör
  • 1 mskpersilja- strimlad

Gör så här

  1. Kött: Pensla köttbitarna med olivolja och krydda med salt och peppar. Koka upp vin, vinäger och buljongtärning.

  2. Lägg löken i botten på en långpanna och häll i vin- och vinägerblandningen. Tillsätt vitlöken och bouquet garni. Lägg ner köttbitarna med köttsidan upp. Ställ in pannan i en kall ugn och sätt på 175°. Låt det ugnsteka i 1 timme. Öppna inte ugnsluckan under tiden.

  3. Pensla köttet med buljongen i pannan och vänd bitarna varje kvart och ugnsstek ytterligare 1 timme. Späd med vattnet så att det inte steker torrt. Öka värmen till 200° och stek i ytterligare 30 min, tills köttet är läckert mörkbrunt och mört. Ös med buljongen flera gånger.

  4. Ta långpannan ur ugnen. Lägg köttet i en skål och håll varmt under folie. Sila buljongen som finns i långpannan, det bör vara drygt 3 dl kvar. Smaka av med socker och red av med majsstärkelse blandat med lite vatten. Vispa ner smör vid serveringen.

  5. Potatispuré: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, pressa potatisen, rör ner smöret, tillsätt grädde och mjölk. Rör eller vispa slätt till en lös puré och smaka av med salt.

  6. Rotsaker: Skala och tärna rotfrukterna. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Värm dem i smöret inför serveringen och strö över persilja.

  7. Servering: Ta bort benen och överflödigt fett från köttbitarna. Skär dem ev i bitar. Värm dem i lite av såsen och servera med purén och rotsakerna.

Vad tyckte du om receptet?