Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsrostad lax med kål, pinjenötter och parmesansås

Ugnsrostad lax och kål som serveras med en sås med parmesan och citron. Milda smaker och med en touch av Italien.

Petra Lindstrand
Ugnsrostad lax med kål, pinjenötter och parmesansås
Ugnsrostad lax med kål, pinjenötter och parmesansås
Ugnsrostad lax med kål, pinjenötter och parmesansås
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- färsk, utan skinn och ben
  • 800 gkål- blandade sorter, t ex savoj-, spets,- eller grönkål
  • 300 gblomkål
  • 2 mskolivolja- + 1 msk
  • 2 tskflingsalt- + 2 tsk
  • 2 krmnymald svartpeppar- + 1 krm
  • 40 gpinjenötter

Sås

  • 50 gparmesanost
  • 1citron
  • 2,5 dlvispgrädde
  • 1 dlvatten
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Tillbehör

  • potatis- kokt och pressad eller matvete

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär laxen i portionsbitar. Ansa och skär kål och blomkål i bitar. 

  2. Lägg kålen på en plåt och blanda om med 2 msk olja. Krydda med 2 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Rosta mitt i ugnen i ca 15 min.

  3. Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Ta ut plåten och sänk ugnsvärmen till 150°. Lägg laxen på kålen och krydda den med 2 tsk flingsalt och 1 krm peppar. Ringla över 1 msk olja och strö över pinjenötterna. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 min tills laxens innertemperatur är 54°.

  4. Sås: Finriv osten. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 3 msk saft. Koka upp grädde, vatten, ost, citronsaft och -skal, salt och peppar i en kastrull. Sjud såsen i ca 5 min.

  5. Servera laxen med den rostade kålen och sås. Servera gärna pressad potatis eller matvete till.

Gör så här

  1. Red eventuellt såsen med Maizena majsstärkelse om du vill ha en tjockare sås.

Vad tyckte du om receptet?

Tips!

Red eventuellt såsen med Maizena majsstärkelse om du vill ha en tjockare sås.