Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ugnsrostad broccoli bellaverde med ricotta och pinjenötssmul är en rätt som passar bra på buffébordet. Den vackra bellaverde broccolin är fantastiskt god när den rostats i ugnen, den kan bytas ut mot vanlig broccoli eller ersättas med till exempel rostade morötter eller blomkål. Pinejenötssmulet håller sig fin i en burk med lock och kan därmed förberedas flera dagar innan kalaset.
Smul: Sätt ugnen på 180°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Blanda ihop mjöl, havregryn, smör, pinjenötter, citronskal, persilja och salt med fingrarna. Smula ut degen på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta mitt i ugnen tills smulorna fått färg ca 15 min. Blanda om några gånger under tiden. Låt kallna.
Höj ugnsvärmen till 225°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär den i skivor. Skala och skiva vitlöken tunt. Lägg broccoli, citron och vitlök på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Strö över salt och blanda runt. Tillaga mitt i ugnen 15–20 min.
Servera broccolin tillsammans med färsk ricotta och smul. Kärna ur och hacka chilin och strö över broccoli.