Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsbakade pommes frites med örtaioli

Recept på ugnsbakade pommes frites. Härligt frasiga potatisstrimlor som ska ätas nygjorda. Krydda dem efter tillagning med havssalt och örter.

Ugnsbakade pommes frites med örtaioliUgnsbakade pommes frites med örtaioliUgnsbakade pommes frites med örtaioli
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 2bakpotatisar- (à 250 g)
  • 2 mskrapsolja- + 2 msk
  • 2 tskhavssalt
  • 1 mskdill- finhackad
  • 1 mskpersilja- finhackad

Örtaioli:

  • 1vitlöksklyfta
  • 1ägg
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 2 krmsalt
  • 2 dlrapsolja- solros-eller
  • 0,5 dldill- och persilja hackad

Gör så här

  1. Örtaioli: Se till att alla ingredienserna är rumstempererade. Skala och pressa ner vitlöken i en mixerbägare. Tillsätt ägg, vinäger, salt och olja med oljan överst. Sätt ner mixerstaven i botten på mixerbägaren och mixa några sekunder. Dra försiktigt mixerstaven uppåt. Fortsätt mixa ca 15 sekunder tills en tjock majonnäs bildats. Rör ner hackade örter.

  2. Sätt ugnen på 225° och varmluft. Skrubba potatisen i kallt vatten, skär den i tunna strimlor ca 1/2 cm tjocka. Lägg dem i kallt vatten ca 10 min.

  3. Låt strimlorna rinna av. Torka dem med en kökshandduk och blanda med 2 msk olja. Häll 2 msk olja på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut strimlorna så att de är jämt fördelade på plåten. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Rör om några gånger under tiden så att strimlorna får en jämn gräddning och fin färg. Blanda strimlorna med havssalt och örter. Servera direkt med örtaioli.

Vad tyckte du om receptet?