Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ugnsbakade päron med lönnsirap och mascarponekräm är en festlig höstdessert. Välj gärna svenskodlade päron som t ex Clara Frijs, Conference eller Greve Moltke till den här goda desserten.
Sätt ugnen på 225°. Halvera päronen och gröp ut kärnhusen. Lägg päronen på bakplåtspapper i en ugnssäker form.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda vaniljfrön, citronskal, socker och sirap.
Pensla päronen med sirapsblandning. Tillaga dem mitt i ugnen 20–25 min tills de fått fin färg och har mjuknat. Ös dem gärna med sirapen ett par gånger under tiden.
Grovhacka hasselnötterna och strö dem över päronen efter halva tillagningstiden.
Mascarponekräm: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda mascarpone och crème fraiche. Rör i citronskal, citronsaft och florsocker.
Servera de varma päronen med mascarponekrämen.