Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsbakade päron Belle Hélène

Recept på ugnsbakade päron Belle Hélène - en fransk dessert som brukar göras med kokta päron. Här bakar vi dem långsamt i ugn istället, för att koncentrera smaken.

Ugnsbakade päron Belle Hélène
Ugnsbakade päron Belle Hélène
Ugnsbakade päron Belle Hélène
Choklad-fudgesås, rostad mandel och grädde är klassiska tillbehör till denna franska dessert. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 5päron- mindre och fasta, gärna Conference eller Alexander
  • 1citron- pressad saft
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 dlmandel- flisad eller flagad

Chokladfudgesås

  • 1 dlströsocker
  • 1 dlkakao
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlvatten
  • 1 krmhavssalt

Tillbehör

  • grädde- vispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala päronen och halvera dem om de är stora.

  2. Lägg dem på ett bakplåtspapper i en ugnssäker form  och häll över citronsaft. Strö på socker. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 2 1/2 timme.

  3. Rosta mandelspånen i en torr -stekpanna.

  4. Sås: Blanda socker, kakao , grädde och vatten i en kastrull. Koka upp och sjud ca 10 min. Tillsätt salt. Låt svalna.

  5. Servera päron med chokladsås, grädde och rostad mandel.

Vad tyckte du om receptet?

Vilka päron?

Från september till november finns nyskördade svenska päron i butik och på marknader. De är allra godast helt naturella när de är så där perfekt mogna. Passa på att njuta nu när de är som bäst!



Alexander Lucas:
Ett päron med söt och syrlig smak som passar bra både till inkokning och i sallader eller att ugnsbaka.

Herzogin Elsa: Grönt med rodnad och sött lent fruktkött med tydlig päronsmak. Saftigt, något grynigt och med söt fin arom. Lämpligt till inkokning och dessert.

Concord: Har gult fruktkött som oxiderar långsamt och håller sig ljust länge. Passar till både ostbricka och inkokning.

Att dricka till:

Det finns ett universalvin till desserter som innehåller frukt, nötter och choklad. Det är starkvinet Moscatel de Setúbal, som har både sötma, fräschör och kryddighet som matchar pärondesserterna här.

• Alambre Moscatel de Setúbal 2012, Portugal, 69 kr (37,5 cl). Starkvin med söta, knäckiga toner, inslag av gula russin, torkad frukt, kryddor och pomerans.