Vilka päron?
Från september till november finns nyskördade svenska päron i butik och på marknader. De är allra godast helt naturella när de är så där perfekt mogna. Passa på att njuta nu när de är som bäst!
Alexander Lucas: Ett päron med söt och syrlig smak som passar bra både till inkokning och i sallader eller att ugnsbaka.
Herzogin Elsa: Grönt med rodnad och sött lent fruktkött med tydlig päronsmak. Saftigt, något grynigt och med söt fin arom. Lämpligt till inkokning och dessert.
Concord: Har gult fruktkött som oxiderar långsamt och håller sig ljust länge. Passar till både ostbricka och inkokning.
Att dricka till:
Det finns ett universalvin till desserter som innehåller frukt, nötter och choklad. Det är starkvinet Moscatel de Setúbal, som har både sötma, fräschör och kryddighet som matchar pärondesserterna här.
• Alambre Moscatel de Setúbal 2012, Portugal, 69 kr (37,5 cl). Starkvin med söta, knäckiga toner, inslag av gula russin, torkad frukt, kryddor och pomerans.