Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsbakade fikon med mandelkolaknäck

Ugnsbakade fikon med mandelkolaknäck är en söt och god dessert. Citronsaften gör att sockret lättare smälter till den kanderade mandeln.

Ugnsbakade fikon med mandelkolaknäckUgnsbakade fikon med mandelkolaknäckUgnsbakade fikon med mandelkolaknäck
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 6fikon- färska
  • 0,5 dlkolasås- färdig
  • 1 mskcitron- pressad
  • 0,5citron- rivet skal
  • 2 msksmör

Kanderad mandel

  • 1 dlsötmandel
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 mskcitron- pressad

Tillbehör

  • 1 lvaniljglass

Gör så här

  1. Kanderad mandel: Rosta mandeln i en torr stekpanna på medelvarm platta. Skaka pannan med jämna mellanrum. Häll över mandeln i en skål.

  2. Smält socker och citronsaft i stekpannan tills det fått gyllenbrun färg. Tillsätt ­mandeln, rör tills den är ­sockertäckt. Häll upp på ett bakplåtspapper. Låt kallna.

  3. Sätt ugnen på 200°. Skär ett kryss i varje fikon och ställ dem i en ugnssäker form. Ringla över kolasås och citronsaft. Strö över citronskalet och klicka på smöret.

  4. Tillaga fikonen mitt i ugnen ca 10 min. Grovhacka mandeln, strö den över fikonen. Servera med vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?