Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ugnsbakade fikon med mandelkolaknäck är en söt och god dessert. Citronsaften gör att sockret lättare smälter till den kanderade mandeln.
Kanderad mandel: Rosta mandeln i en torr stekpanna på medelvarm platta. Skaka pannan med jämna mellanrum. Häll över mandeln i en skål.
Smält socker och citronsaft i stekpannan tills det fått gyllenbrun färg. Tillsätt mandeln, rör tills den är sockertäckt. Häll upp på ett bakplåtspapper. Låt kallna.
Sätt ugnen på 200°. Skär ett kryss i varje fikon och ställ dem i en ugnssäker form. Ringla över kolasås och citronsaft. Strö över citronskalet och klicka på smöret.
Tillaga fikonen mitt i ugnen ca 10 min. Grovhacka mandeln, strö den över fikonen. Servera med vaniljglass.