Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ugnsbakade betor med polenta, apelsinsås och mandel är en festlig vegorätt. Polentan sväller snabbt, så servera direkt när den är färdiglagad.
Sätt ugnen på 200°. Skrubba betorna i ljummet vatten. Skär dem i skivor och blanda med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper. Ugnsbaka betorna mitt i ugnen ca 40 min.
Sås: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3/4 dl saft. Skala och finhacka löken. Fräs apelsinskal och lök i smör ca 3 min. Häll över apelsinsaft och vatten och tillsätt vinäger, socker och soja. Koka utan lock ca 5 min. Sila såsen. Koka upp och krydda med salt och peppar. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.
Polenta: Koka upp vatten och fond i en kastrull. Vispa i polentan och sjud ca 8 min under vispning. Blanda i crème fraichen och krydda med salt och peppar.
Grovhacka mandeln. Lägg polentan på tallrikar och toppa med betorna. Häll såsen runt om och toppa med mandel och vattenkrasse.