Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsbakade betor med polenta, apelsinsås och mandel

Ugnsbakade betor med polenta, apelsinsås och mandel är en festlig vegorätt. Polentan sväller snabbt, så servera direkt när den är färdiglagad.

Ugnsbakade betor med polenta, apelsinsås och mandelUgnsbakade betor med polenta, apelsinsås och mandelUgnsbakade betor med polenta, apelsinsås och mandel
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 750 gbetor- blandade, röda, gula och polka-
  • 2 mskolivolja
  • 1 tsksalt

Polenta

  • 5 dlvatten
  • 2 mskgrönsaksfond- konc
  • 1,5 dlpolenta
  • 1 dlcrème fraiche
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Sås

  • 1apelsin
  • 1bananschalottenlök
  • 1 msksmör
  • 2 dlvatten
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 0,5 mskströsocker
  • 1 krmsoja- kinesisk
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Garnering

  • 0,5 dlmandlar- salta, rostade
  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skrubba betorna i ljummet vatten. Skär dem i skivor och blanda med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper. Ugnsbaka betorna mitt i ugnen ca 40 min.

  2. Sås: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3/4 dl saft. Skala och finhacka löken. Fräs apelsinskal och lök i smör ca 3 min. Häll över apelsinsaft och vatten och tillsätt vinäger, socker och soja. Koka utan lock ca 5 min. Sila såsen. Koka upp och krydda med salt och peppar. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten.

  3. Polenta: Koka upp vatten och fond i en kastrull. Vispa i polentan och sjud ca 8 min under vispning. Blanda i crème fraichen och krydda med salt och peppar.

  4. Grovhacka mandeln. Lägg polentan på tallrikar och toppa med betorna. Häll såsen runt om och toppa med mandel och vattenkrasse.

Vad tyckte du om receptet?