Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsbakade äpplen med limemandeltäcke

Under täcket göms en klick vinbärsgelé. Servera med glass eller vispad grädde. Om äpplena är mycket hårda kan du sätta in dem i ugnen med bara limesaft, cirka 5 minuter först innan gelé och mandeltäcke läggs på.

Ugnsbakade äpplen med limemandeltäckeUgnsbakade äpplen med limemandeltäckeUgnsbakade äpplen med limemandeltäcke
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 4 stäpplen- syrliga
  • 1 msksmör
  • 0,5 dlrödvinbärsgelé

Mandeltäcke

  • 200 gmandelmassa
  • 1,5 stlime- saft från
  • 2 stäggvitor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala, dela och kärna ur äpplena. Smörj en ugnssäker form med smör.

  2. Skär den kupiga sidan av äppelhalvorna plana, så att de ligger stilla i formen. Pressa över limesaften. Lägg en dryg tesked av vinbärsgelén i hålet i mitten på äppelhalvorna.

  3. Riv mandelmassan och skalet från den tvättade lime. Lägg över i en skål.

  4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner först hälften i mandelmassan, så att den mjukas upp. Vänd sedan försiktigt ner den andra hälften. Skeda mandelmassetäcket på toppen av halvorna.

  5. Baka äpplena i nedre delen av ugnen, cirka 15 minuter tills mandeltäcket fått färg och äpplena mjuknat.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök