Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsbakad sötpotatis, blomkål och kikärter med harissadressing

Ugnsbakad sötpotatis, blomkål och kikärter med harissadressing kan serveras som tillbehör eller ensamrätt med sallad till. Harissapasta är en tunisisk chilipasta som finns i välsorterade livsmedelsbutiker.

Ugnsbakad sötpotatis, blomkål och kikärter med harissadressingUgnsbakad sötpotatis, blomkål och kikärter med harissadressingUgnsbakad sötpotatis, blomkål och kikärter med harissadressing
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 gblomkål
  • 400 gsötpotatis
  • 1 burkkikärter- (400 g)
  • 2 mskolivolja
  • 1 tskspiskummin- mald
  • 0,5 tsksalt
  • 0,25 tsksvartpeppar- nymald
  • 50 grucola

Harissadressing

  • 1vitlöksklyfta
  • 3 msktahini (sesampasta)
  • 2 mskyoghurt- naturell
  • 2 mskvatten
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 mskharrissapasta
  • 0,5 tskcitronskal- finrivet
  • 1 mskhonung
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald
  • vatten- ev

Garnering

  • persilja- hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär eller bryt blomkålen i buketter eller bitar. Skala och skär sötpotatisen i kuber. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt rinna av. Blanda alltsammans med olja, spiskummin, salt och peppar på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 25 min, tills grönsakerna är mjuka. Rör om några gånger under tiden.

  2. Tahini- och harissadressing: Skala och pressa vitlöken. Vispa ihop alla ingredienser. Krydda med salt och peppar. Tillsätt eventuell lite vatten om dressingen är för tjock.

  3. Varva de rostade grönsakerna och kikärterna med rucolan på ett fat. Ringla över lite tahini- och harissadressing och servera resten vid sidan om. Garnera med persilja.

Vad tyckte du om receptet?