Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsbakad sejrygg med hummer, squash och fänkål i krondillssmörsås

Recept på ugnsbakad sejrygg med hummer, squash och fänkål i krondillssmörsås. Ugnsbakad sejrygg är god fisk till fest. Sejryggfilén kan bytas ut mot MSC-märkt torsk.

Ugnsbakad sejrygg med hummer, squash och fänkål i krondillssmörsås
Ugnsbakad sejrygg med hummer, squash och fänkål i krondillssmörsås
Ugnsbakad sejrygg med hummer, squash och fänkål i krondillssmörsås
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 600 gsejryggfilé- med skinn
  • 1hummer- kokt (500 g)
  • 0,5fänkålsstånd- (à 150 g)
  • 0,25squash- (à 400 g)
  • 1 dlvatten
  • 25 gsmör
  • 1,5 tsksalt
  • 2 mskolivolja

Krondillssås

  • 0,25gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 msksmör
  • 50 gvitt vin- torrt
  • 1,5 dlvitt vin- torrt
  • 2 dlvatten
  • 1,5 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 mskkycklingfond- konc
  • 4krondillsblommor

Garnering

  • 2 tskdillfrön- torkad, grovmortlade

Gör så här

  1. Krondillssås: Sätt ugnen på 150°. Skala och finhacka lök och vitlök.  Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Häll på vinet och koka tills ca 1 dl återstår. Häll i vatten, 1 dl mjölk och grädde och tillsätt fond och krondill. Koka ihop såsen tills ca 1,5 dl återstår. Sila.

  2. Klyv och rensa hummern och skär köttet i mindre bitar. Skär bort roten från fänkålen. Finstrimla fänkålen och squashen. Koka upp vatten med smör och 0,5 tsk salt. Lägg i grönsakerna och låt koka ca 4 minuter. Häll av grönsakerna och blanda dem med hummern.

  3. Skär sejryggen i 6 portionsbitar. Krydda fisken med 1 tsk salt. Pensla en ugnssäker form med olja och lägg ner sejbitarna med skinnsidan uppåt. Ugnsbaka mitt i ugnen till 52° innertemperatur, ca 18 minuter.

  4. Värm såsen och vispa i 50 g smör. Tillsätt 0,5 dl mjölk och mixa såsen skummig med mixerstav. Lägg upp grönsaker och hummer i djupa tallrikar. Lägg sejryggen ovanpå och häll över såsen. Garnera med krondillsblommor.

Vad tyckte du om receptet?