Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsbakad rotselleri med linser och karljohan

Recept på ugnsbakad rotselleri med linser och karljohan. Välj de mindre selleriknölarna; de är ­fastare och har sötare smak.

Använder du torkad svamp måste den blötläggas ca 30 minuter.

Ugnsbakad rotselleri med linser och karljohanUgnsbakad rotselleri med linser och karljohanUgnsbakad rotselleri med linser och karljohan
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 50 gkarljohansvamp- torkad  eller 250 g skogschampinjoner
  • 1 kgrotselleri
  • 1 krukatimjan
  • 1 dllinser- svarta
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 dlcrème fraiche
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Lägg torkad svamp i blöt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Skala rotsellerin, det går lättast med en kniv, och skär den i 1 1/2 cm tjocka skivor. Krydda med 1 tsk salt och ringla över 1 msk olja. Strö över hälften av timjanen. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Koka linserna i lättsaltat vatten  enligt anvisning på förpackningen. Låt dem rinna av. Blanda med 1 msk olja och hackad resterande timjan.

  4. Skala och skiva vitlöken. Skiva svampen. Fräs svamp och lök i 1 msk olja. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Pudra över majsstärkelsen. Häll på crème fraiche och 2 dl vatten. Sjud ca 5 min.

  5. Kolla med en provsticka att sellerin är mjuk. Lägg över på ett fat och häll över linserna. Servera med gräddkokt svamp.

Vad tyckte du om receptet?