Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ugnsbakad lax med saffranspasta och dillolja passar bra när man ska ha en lite större fest. Passa laxen så att inte innertemperaturen går över 50°. Då blir den lätt torr och tråkig.
Dillolja: Mixa dillen med de båda oljesorterna. Krydda med salt.
Pasta: Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Spola hastigt av den med kallt vatten och låt rinna av. Ansa och strimla fänkål och sockerärter. Fräs fänkålen i 2 msk olja tills den mjuknat. Blanda i pasta, sockerärter och tomater. Fräs ca 2 min under omrörning.
Blanda 1 dl olja, vinäger och fond. Skala och riv vitlöken. Blanda ner den i dressingen och krydda med salt, chiliflakes, saffran och peppar. Häll dressingen över pastan.
Sätt ugnen på 150°. Skär laxen i portionsbitar, krydda med salt och peppar. Stek laxen i smör till fin färg. Lägg laxen i en form och tillaga mitt i ugnen till 50° innertemperatur, beräkna ca 15 min.
Vänd ner räkorna i pastan. Fördela pasta och lax på tallrikarna. Droppa över dilloljan. Garnera med citronklyftor och dill. Servera.