Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsbakad lax med fruktig salsa och brynta citroner

Recept på ugnsbakad lax. Fruktig salsa på nyttiga exotiska frukter och färsk gurka passar fint till den goda grillade laxen.

Ugnsbakad lax med fruktig salsa och brynta citronerUgnsbakad lax med fruktig salsa och brynta citronerUgnsbakad lax med fruktig salsa och brynta citroner
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 600700 glaxfilé- färsk
  • 2 msksmör och olja
  • salt- peppar

Salsa

  • 1papaya
  • 1mango
  • 1gurka
  • 1 knippasalladslök
  • 1 krukakoriander
  • 1chili
  • 1citron- vältvättad

Till servering

  • 100 gfetaost- kan uteslutas
  • bröd- gott eller kokt couscous

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Hetta upp smöret i en stor stekpanna. Lägg laxen med köttsidan ner i pannan och bryn 3-5 minuter, till kaxen får fin färg. Lägg den sedan med skinnsidan ner på en plåt klädd med bakplåtspapper. Salta och peppra.

  3. Sätt plåten i nedre delen av ugnen och baka laxen ca 15 minuter eller bitar eller tills den är precis genomstekt. Ta ut och låt vila ca 15 minuter.

  4. Dela citronen. Hetta upp oljan i en liten stekpanna. Ställ citronerna med snittytan ner i pannan och bryn ca 5 minuter, eller tills dem får fin färg på ytan.

  5. Dela och kärna ut papayan. Skär fruktköttet i små tärningar. Skala mango och skär fruktköttet i små tärningar. Ansa och fintärna gurkan. Ansa och skiva löken. Hacka koriandern. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda papaya, mango, gurka, salladslök, koriander och chili. Fördela salsan över laxen. Pressa över saften ur de brynta citronerna vid serveringen. Servera med fetaost, gott bröd eller couscous.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök