Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsbakad lax med fänkål

Baka laxen i ugnen tillsammans med fänkål, lök och citronolja. Servera med basilikaaioli och garnera med fänkålsdill och basilika.

Ugnsbakad lax med fänkål
Ugnsbakad lax med fänkål
Ugnsbakad lax med fänkål
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 600 glaxfilé
  • salt
  • svartpeppar- malen
  • 2fänkålsstånd
  • 3gula lökar
  • 4 mskcitronolja- (olivolja smaksatt med citron) eller olivolja
  • 1citron
  • 2 dloliver
  • basilika
  • fänkålsdill

Basilikaaioli

  • 1 krukabasilika
  • 2vitlöksklyftor- finhackade
  • 2 dlmajonnäs
  • 2 krmsalt
  • 2 krmsvartpeppar- malen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Skär laxen i fyra bitar. Salta och peppra.

  3. Plocka av fänkålsdillen från fänkålen och spar till garnering. Dela fänkålen på mitten och koka i ett par minuter. Skiva fänkålen och lägg den i en ugnsfast form.

  4. Skala och skär löken i bitar och lägg i. Ringla över olja. Sätt in formen mitt i ugnen i 10 minuter.

  5. Ta ut formen och lägg i laxbitarna med skinnet neråt och sätt in formen i ytterligare 10-15 minuter tills laxen är färdig.

  6. Skär citronen i bitar och lägg i formen, strö över oliver och garnera med basilika och fänkålsdill.

  7. Basilikaaioli: Mixa basilikan och vitlöken, blanda i majonnäsen, salt och peppar.

  8. Servering: Servera laxen med basilikaaiolin.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök