Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsbakad lax med cocktailtomatsalsa

Denna enkla laxrätt passar perfekt att bjuda middagsgästerna på, som ett inslag på vårbuffén kanske? Lax är fin och lättlagad mat som passar bra att bjuda många.

Ugnsbakad lax med cocktailtomatsalsaUgnsbakad lax med cocktailtomatsalsaUgnsbakad lax med cocktailtomatsalsa
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 1laxsida- med skinn, cirka 1,2 kg
  • 2 mskolivolja
  • salt- peppar

Salsa

  • 1 askcocktailtomater- i olika färger, 250 g
  • 12vitlöksklyftor- pressade färsk
  • 0,5 mskströsocker
  • 2 krmflingsalt
  • 2 mskäppelcidervinäger
  • 1 mskcitronsaft- färskpressad
  • 2 mskmajsolja- raps- eller olivolja
  • 1örter- liten knippa färska, till exempel basilika och oregano

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Lägg laxen med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Pensla laxen med oljan. Krydda laxen med salt och peppar. Sätt in plåten i mitten av ugnen. Baka laxen cirka 25 minuter, tiden beror på fiskens tjocklek.

  3. Passa noga så att fisken inte blir bränd, täck den gärna med en bit smörad aluminiumfolie efter halva tillagningstiden.

  4. Salsa: Dela tomaterna. Blanda tomaterna med vitlök, strösocker och salt. Ringla över vinäger, citronsaft och olja. Låt marinera cirka 10 minuter. Grovhacka och vänd ner örterna.

  5. Garnera laxen med tomatsalsan. Peppra.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök