Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsbakad lammrygg

Den här smakrika grytan tillagas i ugnen. En klick tsatsiki och ett gott bondbröd smakar härligt till.

Tidsåtgång: 30 min + tid i ugn

Ugnsbakad lammrygg
Ugnsbakad lammrygg
Ugnsbakad lammrygg
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1,5 kglammrygg- skivad
  • smör
  • flingsalt
  • 2morötter
  • 2gula lökar
  • 4vitlöksklyftor
  • 2 burkartomater- hela
  • 2 dlvatten
  • 3 mskkalvfond
  • 1 mskoregano- torkad
  • 2 burkarvita bönor- stora
  • 1 dloreganoblad- färska
  • 1 dldill- hackad
  • 150 gfetaost
  • 1,5 dlkalamataoliver

Tsatsiki

  • 1gurka
  • flingsalt
  • peppar- nymald
  • 3 dlgrekisk yoghurt
  • 2vitlöksklyftor- pressade
  • 2 mskolivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över köttet i en liten långpanna eller stor ugnsfast form.

  2. Skala och skär morötter och lök i bitar. Skala och hacka vitlöken. Lägg grönsakerna runt köttet. Blanda tomater, vatten, fond och torkad oregano, häll över kött och grönsaker.

  3. Täck formen med aluminiumfolie. Stek i mitten av ugnen tills köttet är mört, cirka 2 timmar. Ös några gånger under stektiden.

  4. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda i bönor, färsk oregano och dill. Stek ytterligare 10 minuter utan folie. Smaka av med salt och peppar.

  5. Tsatsiki: Riv gurkan grovt. Lägg i en sil och blanda med salt. Låt dra 30 minuter. Pressa ur all vätska. Blanda med övriga ingredienser.

  6. Ta ut grytan och strö över smulad ost och oliver. Servera med tsatsiki och ett gott bröd.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök