Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsbakad kotlettrad med plommon i portvin

Recept på ugnsbakad kotlettrad med plommon i portvin. I stället för att späcka köttet med plommon ugnsbakar man här frukten, då blir den saftig och god. Byt gärna ut plommon mot äpplen.

Ugnsbakad kotlettrad med plommon i portvin
Ugnsbakad kotlettrad med plommon i portvin
Ugnsbakad kotlettrad med plommon i portvin
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 600 gkotlettrad- benfri
  • 1 tskflingsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 msksmör

Grönsaker

  • 500 gpotatisar- små, t ex smått och gott
  • 4plommon
  • 2rödlökar
  • 4vitlöksklyftor
  • 1 mskflingsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 mskrapsolja
  • 1 dlportvin
  • 0,5 krukatimjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Skåra fettkappan på köttet med en kniv. Gnid in det med salt och peppar. Bryn köttet med smör i stekpanna till fin gyllenbrun färg.

  3. Skölj och skrubba eventuellt potatisarna. Halvera plommonen och ta bort kärnan. Skala och halvera löken. Krossa vitlöken med t ex skaftet på en kniv. Blanda alla grönsaker tillsammans med timjan, salt, peppar och olja. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form, häll över portvinet.

  4. Lägg på köttet. Ställ in i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 65°. Ca 30 min.

  5. Låt köttet vila ca 10 min. Höj temperaturen i ugnen till 250° och låt grönsakerna få färg medan köttet vilar.

  6. Skär upp köttet i skivor och servera med de rostade grönsakerna.

Vad tyckte du om receptet?