Matcha mat & dryck
• Bollinger Special Cuvée Brut (7418), Champagne, Frankrike, 479 kr. En fyllig och smakrik champagne, som domineras av pinot noir. När vi har den här kraften och fylligheten kan vi ha lite mer smakrik mat, som gärna får vara lite fetare. Jag lagar gärna både kyckling, kött och som här fisk till denna champagne, och jag bryner eller ugnsbakar maten mer än gärna för att matcha de lite nötiga tonerna i champagnen.
• Alternativ: Crémant de Bourgogne Brut Cuvée S (97043) Frankrike, 169 kr.
Förbered så här
Dagen före: Skala kungskrabban. Gör västerbottensostkroketterna. Plocka brysselkålen. Syra kålrabbin.
Innan gästerna kommer: Koka ihop grädden. Lägg smöret i en kastrull och hacka hasselnötterna. Lägg fisken i en form, ringla på olja
och salta den.
Strax före servering: Tillaga fisken. Koka den gräddglaserade brysselkålen. Bryn hasselnötssmöret. Fritera västerbottensostkroketterna (det går även att fritera dem innan gästerna kommer och sedan värma dem tillsammans med fisken i ugnen).