Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ugnsbakad fisk med potatis och grönsakssalsa

Recept på mallorcainspirerad fiskrätt med skivad potatis, kummel eller annan fast fisk och salsa ugnsbakad i en lergodsform.

Ugnsbakad fisk med potatis och grönsakssalsa
Ugnsbakad fisk med potatis och grönsakssalsa
Ugnsbakad fisk med potatis och grönsakssalsa
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 600 gkummelfilé- MSC-märkt, eller liknande fast fisk
  • 1 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 2 krmnymald vitpeppar
  • 600 gpotatis- fast sort
  • 25 gsmör- smält

Salsa

  • 300 gmangold- svartkål eller medelhavskål
  • 100 gchampinjoner
  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 0,5 dlolivolja
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmnymald vitpeppar
  • 0,5 dltorrt vitt vin- eller vatten
  • 100 gröda vindruvor- kärnfria
  • 2 mskpinjekärnor

Tillbehör

  • citronklyftor
  • sallad- blandad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär fiskfiléerna i portionsbitar. Strö över 1 tsk salt och peppar.

  2. Skala och hyvla potatisen i tunna skivor, gärna på mandolin, ca 3 mm tjocka skivor. Lägg potatisen i en ugnssäker form, gärna av lera och ringla över smält smör. Strö över 1/2 tsk salt. Blanda runt och platta till skivorna. Sätt formen mitt i ugnen och tillaga ca 10 min.

  3. Ansa och skär mangold eller kål i bitar. Ansa och skär champinjonerna i fjärdedelar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs grönsakerna i en stekpanna med olja ca 5 min. Salta och peppra. Tillsätt eventuellt vin eller vatten om salsan känns torr. Halvera vindruvorna och blanda ner dem och pinjekärnorna i salsan.

  4. Ta ut formen och lägg fiskbitarna på potatisen. Fördela salsan ovanpå. Tillaga mitt i ugnen ca 35 min. Kontrollera att fisken är klar, 52° innertemperatur. Servera med citronklyftor och blandad sallad.

Vad tyckte du om receptet?