Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Turbobaguetter

Att hinna baka bröd under tiden man gör middag är inte så lätt. Med dessa snabbjästa baguetter kan du njuta nybakt till t ex soppa eller sallad. 

Turbobaguetter
Turbobaguetter
Turbobaguetter
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 0,5jäst- (à 50 g)
  • 5 dlvatten
  • 2 tsksalt
  • 1 tskströsocker
  • 1 mskrapsolja
  • 1011 dlvetemjöl special- (600-660 g)

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt socker och olja.

  2. Rör ner nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Bearbeta degen med degkrokarna på elvispen 5 min. Jäs degen övertäckt på ett varmt ställe, gärna i närheten av ugnen, 25 min.

  3. Sätt ugnen på 275°. Ställ in en plåt längst ner i ugnen.

  4. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Skär degen i 8 bitar med mjölig degskrapa och forma bitarna med mjöliga fingrar till vridna ba­guetter lika långa som plåten.

  5. Lägg över på två plåtar med bakplåtspapper. Jäs baguetterna övertäckta 15 min.

  6. Grädda baguetterna mitt i ugnen ca 10 min tills de fått fin färg. Släng in 1 dl vatten på den tomma plåten längst ner i ugnen efter ca 1 minut. Stäng luckan fort efteråt.

  7. Lägg upp baguetterna på galler. Låt svalna något före servering.

Vad tyckte du om receptet?