Recept: Johanna Edlund Lewell
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på klassiska tunnbröd. Så goda att man kan äta dem som de är, helt nygräddade med smör och en god lagrad ost. Observera att det här är ett recept som krävs att det bakas i en vedeldad ugn.
Lös upp jästen i det kalla vattnet. Tillsätt mjölk, mjöl och salt och arbeta till en kladdig, smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i kylen ca 8 timmar. Dela degen i 50 bitar, så kallade ämnen.
Kavla ut bitarna till runda kakor en på väl mjölad arbetsbänk med en randig kavel. Vänd kakan och fortsätt kavla, utgå ifrån mitten för att kakan ska bli rund och ca 40 cm i diameter.
Nagga kakan med en naggkavel eller kavla med kruskavel.
Borsta bort överflödigt mjöl från brödet, eftersom mjöl på degen lätt bränns och kan ge en bränd smak.
Lägg kakan på spaden och skjutsa in den i ugnen. Ugnen bör vara mellan 350–400°. Grädda tills det ryker lite i kanterna, men kakan ska vändas (snurras) en gång under gräddningen.
Ta ut, den mjuka kakan är klar. För att få ett hårt tunnbröd låt kakan svalna och grädda sen igen för att driva ut all fukt ur brödet.
Recept: Johanna Edlund Lewell