Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tunnbröd i ugn

Recept på hembakat tunnbröd. Knapriga goda bröd som kavlas riktigt tunt, här kavlar vi ut dem till ca 25 centimeter i diameter för att de ska få plats på plåten. Bröden gräddas i ugnen på 275-300°.

Tunnbröd i ugnTunnbröd i ugnTunnbröd i ugn
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 10 gjäst
  • 4 dlmjölk
  • 0,5 tsksalt
  • 5 dlgrovt rågmjöl- /250 g)
  • 1,5 dlgrahamsmjöl
  • 2,5 dlvetemjöl

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda i salt och de olika mjölsorterna. Arbeta samman till en lös men smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 2 timmar.

  2. Ta upp degen på en rejält mjölad arbetsbänk och dela den i små runda bullar. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Sätt ugnen på högsta värme och gärna grill.

  3. Kavla ut bullarna till tunna kakor, ca 25 cm i diameter, först med vanlig kavel och sedan med kruskavel (eller nagga dem). Använd mycket mjöl så de inte fastnar på arbetsbänken. Lägg kakorna på varm plåt. Grädda högst upp i ugnen 2–3 min. Passa noga så att bröden inte blir brända. Låt dem kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept Johanna Edlund Lewell