Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tryffeltårta med choklad och saffran

En riktig konfekttårta som avnjuts i små bitar. Prova även att göra tryffeln utan saffran, då framträder den vita chokladen på ett helt annat sätt.

Tryffeltårta med choklad och saffran
Tryffeltårta med choklad och saffran
Tryffeltårta med choklad och saffran
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 200 gmörk choklad- mörk (70 %)
  • 2 dlströsocker
  • 4ägg

Saffranstryffel

  • 0,25 gsaffran- 1/2 kuvert
  • 1 dlvispgrädde
  • 200 gvit choklad

Garnering

  • 75 gmörk choklad- mörk (70 %)
  • 40 gvalnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Smält smöret i en kastrull. Ta bort från värmen.

  3. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält.

  4. Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

  5. Grädda på andra falsen ner-ifrån 15-20 min. Låt kallna.

  6. Saffranstryffel: Stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Häll smeten över chokladtårtan och låt stelna.

  7. Smält chokladen och doppa nötterna till hälften i choklad. Låt chokladen stelna innan du lägger nötterna på tårtan. Förvara tårtan i kyl eller frys fram till servering.

Vad tyckte du om receptet?