Fakta: Tryffel
Tryfflar är jordlevande svampar som finns i både svarta och vita varianter.
Den dyraste tryffeln är den vita, som framför allt växer på kullarna runt staden Alba i norra Italien.
På Gotland och Öland växer svart bourgognetryffel vilt.
Med ett kilopris som kan överstiga guldets spelar tryffeln i en egen division bland lyxråvarorna.
Vit tryffel tillagas alltid rå. Svart tryffel får aldrig koka utan bara värmas försiktigt.
1,9 kg vägde världens största hittills kända albatryffel.
Tryffel-ersättning
Eftersom tryffel är så pass dyrt finns det gott om produkter som smakar tryffel, i både äkta och syntetiskt framställd form.
• Tryffelolja finns både vit och svart. Den smaksätts med tryffelarom.
• Tryffeljuice utvinns när man kokar vintertryffel. Säljs på burk i delikatessbutiker.
• Tryffelpasta är utblandad med annan svamp, till exempel karljohansvamp.
Sugen på mer pasta? Spana in några av våra favoritrecept här!
Läs mer:
5 trendiga pastarätter som alla pratar om
Bästa receptet på köttfärssås
Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker