Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tryffellasagne med picklade betor

Denna vegetariska lasagne med tryffel och picklade betor går utmärkt att frysa. Tryffelolja kan variera i smak, så prova dig fram.

Tryffellasagne med picklade betor
Tryffellasagne med picklade betor
Tryffellasagne med picklade betor
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1 pktlasagneplattor- färska (300 g)
  • 1purjolök- liten
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 0,5 tsksalt- + 1/2 tsk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald + 1/2 krm
  • 1rotselleri- (500 g)
  • 500 gmozzarella
  • 250 gskogschampinjoner

Bechamelsås

  • 50 gsmör
  • 1 dlvetemjöl
  • 1 lmjölk
  • 1 msktryffelolja- konc
  • 1 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald

Picklade betor

  • 2betor- gärna polka-
  • 1,5 mskättiksprit- (12 %)
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 dlvatten
  • 1lagerblad

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Skiva svampen. Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Stek svamp och lök i 1 msk smör i en stekpanna ca 5 min, tills all vätska försvunnit. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  2. Skala och skär sellerin i ca 1/2 cm tjocka skivor. Stek dem i 1 msk smör och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  3. Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt det fräsa ca 30 sekunder. Späd med mjölken. Låt koka under vispning ca 5 min. Smaksätt med tryffelolja och krydda med salt och peppar.

  4. Sätt ugnen på 225°. Varva sås, lasagneplattor, svamp och selleri i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Avsluta med sås. Riv mozarellan och lägg den överst. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.

  5. Picklade betor: Skala och skär betorna i tunna skivor, gärna med en mandolin. Koka upp ättika, socker, vatten och lagerblad i en kastrull. Lägg i betorna och låt dem svalna i lagen.

  6. Servera lasagnen med picklade betor och sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Bonniers Vegetariska kokbok – klassikern alla borde ha hemma! 

Köp den här – extrapris för prenumeranter!