Duva med tryffel- och vitlöksskyFoto: Holger Edström
(Betyg: 3,5 · 21 röster)
Ingredienser
6personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
6duvor- (köps urtagna)
2 tsksalt
2 krmvitpeppar- nymald
2 msksmör
Sky
1vitlök- klyfta, stor, finhackad
3schalottenlökar- grovhackade
1morot
1,5 mskolivolja
0,5citron
1 lkycklingbuljong- gjord av koncentrerad fond
25 gtryffel- (finns på burk)
1 krmströsocker
0,5 krmvitpeppar- nymald
1 msksmör
Grönsaker
3 dlärtor- frysta, små, gröna
300 gharicots verts
300 gsparris- späd, grön
12knipplökar- späda
12morötter- späda
3 dlvatten
0,5 tsksalt
1 msksmör
Gör så här
Sätt ugnen på 150°.
Skölj duvorna inuti och torka med hushållspapper. Bind upp dem med steksnöre så att benen ligger tätt utefter kroppen.
Salta och peppra duvorna och bryn dem runt om i smör. Lägg dem med bröstet upp i en ugnslångpanna.
Stick in en köttermometer nerifrån och upp mot bröstet så att spetsen hamnar nästan mellan bröst och vinge. Sätt långpannan på nedersta falsen i ugnen 30-35 minuter och låt termometern gå upp till 67°.
Låt vila ca 10 minuter före servering.
Tryffel- och vitlökssky
Fräs lök och morot 2-3 minuter i olivolja så att löken blir glansig och genomskinlig utan att ta färg.
Lägg i strimlat citronskal och låt fräsa ytterligare 5 min.
Slå på kycklingbuljongen, koka upp under omrörning och låt sedan småkoka utan lock tills 4-5 dl återstår. Sila ner i ren kastrull.
Tillsätt finhackad tryffel och smaka av med socker och peppar.
Blanka av med smör strax före servering.
Grönsaker
Ansa grönsakerna och koka dem 1 minut i vatten, salt och smör. Spola dem hastigt i kallt vatten.
Servering
Ta bort snöret på duvorna. Lägg på varma tallrikar och fördela grönsakerna. Häll på lite tryffelsky och servera resten i såsskål.
Bli inte förvånad om duvköttet är rosarött då ni skär i det. Köttet är rött och mörkt i sig.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,5 · 21 röster)
Alternativ till duvkött: Vaktel eller kyckling
Duvköttet är mört och gott - duva finns att köpa i hallar och i stora livsmedelsbutiker med delikatessavdelning. Beställ i god tid hos din handlare. Duvan går också att byta ut mot vaktel, små portionskycklingar eller kycklingfiléer. De steks på samma sätt som duvan.