Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Duva med tryffel- och vitlökssky

Zvonko Sokcic är mycket förtjust i sparris och serverar det till duvan. Här också tillsammans med härlig tryffel-sky.

Duva med tryffel- och vitlökssky
Duva med tryffel- och vitlökssky
Duva med tryffel- och vitlökssky
Duva med tryffel- och vitlökssky Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 6duvor- (köps urtagna)
  • 2 tsksalt
  • 2 krmvitpeppar- nymald
  • 2 msksmör

Sky

  • 1vitlök- klyfta, stor, finhackad
  • 3schalottenlökar- grovhackade
  • 1morot
  • 1,5 mskolivolja
  • 0,5citron
  • 1 lkycklingbuljong- gjord av koncentrerad fond
  • 25 gtryffel- (finns på burk)
  • 1 krmströsocker
  • 0,5 krmvitpeppar- nymald
  • 1 msksmör

Grönsaker

  • 3 dlärtor- frysta, små, gröna
  • 300 gharicots verts
  • 300 gsparris- späd, grön
  • 12knipplökar- späda
  • 12morötter- späda
  • 3 dlvatten
  • 0,5 tsksalt
  • 1 msksmör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°.

  2. Skölj duvorna inuti och torka med hushållspapper. Bind upp dem med steksnöre så att benen ligger tätt utefter kroppen.

  3. Salta och peppra duvorna och bryn dem runt om i smör. Lägg dem med bröstet upp i en ugnslångpanna.

  4. Stick in en köttermometer nerifrån och upp mot bröstet så att spetsen hamnar nästan mellan bröst och vinge. Sätt långpannan på nedersta falsen i ugnen 30-35 minuter och låt termometern gå upp till 67°.

    Låt vila ca 10 minuter före servering.

Tryffel- och vitlökssky

  1. Fräs lök och morot 2-3 minuter i olivolja så att löken blir glansig och genomskinlig utan att ta färg.

  2. Lägg i strimlat citronskal och låt fräsa ytterligare 5 min.

  3. Slå på kycklingbuljongen, koka upp under omrörning och låt sedan småkoka utan lock tills 4-5 dl återstår. Sila ner i ren kastrull.

  4. Tillsätt finhackad tryffel och smaka av med socker och peppar.

    Blanka av med smör strax före servering.

Grönsaker

  1. Ansa grönsakerna och koka dem 1 minut i vatten, salt och smör. Spola dem hastigt i kallt vatten.

Servering

  1. Ta bort snöret på duvorna. Lägg på varma tallrikar och fördela grönsakerna. Häll på lite tryffelsky och servera resten i såsskål.

     

    Bli inte förvånad om duvköttet är rosarött då ni skär i det. Köttet är rött och mörkt i sig.

Vad tyckte du om receptet?

Alternativ till duvkött: Vaktel eller kyckling

Duvköttet är mört och gott - duva finns att köpa i hallar och i stora livsmedelsbutiker med delikatessavdelning. Beställ i god tid hos din handlare. Duvan går också att byta ut mot vaktel, små portionskycklingar eller kycklingfiléer. De steks på samma sätt som duvan.