Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tourte aux blettes - mangoldpaj


Tourte är en matig paj som oftast är täckt av ett lock deg. Här har vi täckt med ett rutmönster av deg i stället. Denna paj och liknande pajer serveras ofta till aperitifen i Provence eller som ett litet mellanmål. Vill man variera fyllningen kan man tillsätta pinjenötter eller oliver.

Tourte aux blettes - mangoldpaj

Tourte aux blettes - mangoldpaj

Tourte aux blettes - mangoldpaj

Ann-Charlotte Fägerlind

Deg:

  • 6 dlvetemjöl
  • 0,5 tsksalt
  • 1,25 dlolivolja
  • 0,5 dlvatten

Fyllning:

  • 500 gmangold- (eller spenat)
  • 4ägg
  • 100 gparmesan- riven
  • 1 dlgrädde
  • smör
  • salt- peppar

Gör så här

  1. Blanda mjöl och salt i en skål.

  2. Tillsätt oljan och späd med ­vatten. Blanda väl. Knåda degen någon minut. Den skall vara ganska lös och lättarbetad, men tillsätt mer mjöl om den känns kletig.

  3. Tag bort en fjärdedel av degen och kavla ut den större delen deg till en rundel. Fodra en form cirka 24 centimeter. Låt stå svalt ca 30 minuter.Kavla ut resterande deg till en platta 2-3 mm och skär den i remsor cirka 1 cm breda.

  4. Gör fyllningen. Skölj och torka mangolden, skär bort bladnerven. Hacka bladen ganska fint. Smält bladen i smör på svag värme tills vätskan kokat bort.

  5. Vispa ihop ägg, ost och grädde i en stor skål. Blanda ner mangolden och blanda ordentlig. Salta och peppra.

  6. Häll blandningen i formen och täck med degremsorna i ett rutmönster. Grädda på 200 grader i cirka 45 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök