Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tournedos med asiatisk sallad och jordnöts­sås

Tournedos med asiatisk sallad och jordnöts­dressing är festlig nyårsmat. Mixa jordnötssåsen riktigt länge, gärna i mixerkanna. Då blir den fluffig och krämig. Såsen kan förberedas dagen före servering.

Tournedos med asiatisk sallad och jordnöts­sås
Tournedos med asiatisk sallad och jordnöts­sås
Tournedos med asiatisk sallad och jordnöts­sås
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 800 goxfilé- mittbit
  • 2 mskrapsolja
  • 2 msksmör
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Jordnötssås

  • 1vitlöksklyfta
  • 1gul lök- liten
  • 2 krmchiliflakes
  • 2 mskrapsolja
  • 1 burkkokosmjölk- (400 ml)
  • 0,5 dlvatten
  • 2 dljordnötter- salta
  • 1 mskcitron- pressad
  • 0,5 msksesamolja
  • 2 krmsalt

Nudelsallad

  • 2morötter- gärna i olika färger
  • 1gurka
  • 1pak choi
  • 300 gäggnudlar
  • 1 mskcitron- eller lime, pressad
  • 2 mskrapsolja
  • 1 krukakoriander
  • 1 krukamynta
  • 1 tskflingsalt

Garnering

  • 1 dljordnötter- finhackade
  • 2 msksesamfrön

Tillbehör

  • citronklyftor- eller limeklyftor ev

Gör så här

  1. Lägg köttet i rumstemperatur ca 30 min före tillagningen.

  2. Jordnötssås: Skala och finhacka vitlök ock lök. Fräs löken på medelvärme tillsammans med chiliflakes och olja tills löken är mjuk och genomskinlig, ca 5 min.

  3. Tillsätt kokosmjölk, vatten och nötter och koka ca 2 min. Mixa slätt i mixerkanna eller med mixerstav. Krydda med citronsaft och salt.

  4. Skala morötterna. Strimla dem och gurkan tunt med potatisskalare. Skär strimlorna i långa, smala remsor. Skär pak choien i tunna strimlor på längden.

  5. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.

  6. Skär oxfilén i fyra jämnstora bitar. Bind gärna upp med steksnöre så att de håller formen. Stek köttet i smör och olja tillsammans med grovkrossad vitlöksklyfta till 55° innertemperatur för rosa kött. Ös det 2–3 gånger under tiden. Krydda med salt och peppar. Låt köttet vila ca 5 min före servering.

  7. Blanda nudlarna med de strimlade grönsakerna, citronsaft och olja. Lägg lite sås i botten på tallriken. Lägg på nudlarna, köttet och garnera med koriander och mynta. Servera extra sås till och eventuellt lite extra lime eller citron.

Vad tyckte du om receptet?

Servera med följande, för en komplett asiatisk nyårsmeny: