Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tournedos med fraspotatis

Recept på tournedos med fraspotatis. Tre härliga såser ger denna rätt extra stuns. Såserna kan gärna förberedas om rätten ska vara snabblagad.

Tournedos med fraspotatisTournedos med fraspotatisTournedos med fraspotatis
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 12oxfilé- små bitar (à ca 50 g)
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Snabb Bearnaise

  • 1schalottenlök- finhackad
  • 2 mskdragon- finhackad färsk eller 2 tsk torkad
  • 2 mskvitvinsvinäger
  • 2 mskvatten
  • 3 krmvitpeppar- grovmald
  • 0,5 tsksalt
  • 2 dlcrème fraiche

Svampsås

  • 100 gsvamp- färsk, gärna skogschampinjon
  • 1 msksmör
  • 0,5lök- gul, i strimlor
  • 1 dlvatten
  • 1 mskkalvfond- konc
  • 12 mskvermouth- torr
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)- + vatten

Rödvinssås

  • 0,5 pktbacon- (à 140 g) tunna strimlor
  • 1schalottenlök- finhackad
  • 2 dlvin- rött
  • 1 mskkalvfond- konc
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)- + vatten
  • 1 msksmör

Potatisstrimlor

  • 8potatisar- (ca 800 g)
  • 35 dlrapsolja
  • 0,5 tsksalt

Gör så här

  1. Bearnaise: Blanda lök, dragon, vinäger, vatten och peppar i en kastrull. Koka på svag värme tills vätskan nästan kokat in. Tillsätt salt och crème fraiche. Låt koka upp.

  2. Svampsås: Skölj och skiva svampen. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek lök och svamp tills de får färg. Tillsätt vatten, fond och vermouth. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt sjuda 3 min.

  3. Rödvinssås: Fräs bacon och lök i en liten stekpanna tills löken mjuknat. Tillsätt vin och fond, koka samman något och red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt sjuda 3 min. Tillsätt smör vid servering.

  4. Skala potatisen. Skiva den tunt med vass kniv eller mandolin, skär skivorna i tunna strimlor.

  5. Hetta upp oljan till 180° i en djup stekpanna. Fritera lite strimlor åt gången tills de får fin färg. Låt dem rinna av på  hushållspapper. Salta.

  6. Är oxfilébitarna stora delar du dem på mitten och knyter ett snöre runt varje så att de blir runda. Hetta upp smöret i en stekpanna, salta och peppra och stek ca 2 min på varje sida.

  7. Klipp bort snörena och lägg upp 3 bitar på varje tallrik. Fördela de värmda såserna på dem. Servera med potatisstrimlor.

    Tournedos

Vad tyckte du om receptet?