Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toskansk kyckling i ugn

Stycka och laga två hela kycklingar i ugnen så räcker det till många. En klassisk toskansk kryddning med rosmarin, vitlök och citron ger massor av smak och karaktär.

Toskansk kyckling i ugn
Toskansk kyckling i ugn
Toskansk kyckling i ugn
Foto: Lina Eriksson

Kyckling i ugn

  • 2kycklingar- hela (á 1,2 kilo)
  • 4vitlöksklyftor
  • 3citroner
  • 8 kvistarrosmarin- grovt hackade
  • 0,5 dlolivolja- smakrik
  • 0,5 msksalt
  • 1 tsksvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Halvera kycklingarna genom att skära längs med bröstbenet och rakt igenom vid ena sidan av ryggbenet. Använd en kraftig kockkniv.

    Foto: Lina Eriksson

    Kyckling recept

  2. Känn efter var vingens led är och skär av vid leden närmast bröstet.

    Foto: Lina Eriksson

    Stycka kyckling

  3. Skär av kycklinglåret vid leden. Skär bort löst hängande skinn från delarna. Låt bröstköttet sitta kvar på benet.

    Foto: Lina Eriksson

    Kyckling stycka

  4. Lägg kycklingdelarna i en bunke. Skala och skiva vitlöken. Pressa ut saften ur en citron, skiva de andra två. Blanda saft- och citronskivor med kycklingbitarna. Vänd ner vitlök, rosmarin, olivolja, salt och peppar. Låt stå i kylen 1–3 timmar.

    Foto: Lina Eriksson

    Kyckling marinad

  5. Sätt ugnen på 200°. Lägg kycklingbitarna i en långpanna eller i en stor ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 40 min eller till minst 70° innertemperatur.

    Foto: Lina Eriksson

    Kyckling i ugn recept1

Vad tyckte du om receptet?

Tips från kocken

Kyckling som tillagas med ben får mer smak. Dessutom är det ofta bra pris på hel kyckling. Ugnsstek gärna två på en gång i långpanna så räcker det till många. Blir det mat över så passar stekt kyckling till nästa dags middag eller lunchlåda.

Kycklingen marineras med citron, olivolja och rosmarin – klassiska toskanska kryddor. I Toskana steker/grillar man ofta kycklingarna långsamt under en tyngd av tegelstenar. Det gör att kycklingdelarna pressas ner mot stekytan.

Det här receptet ovan är lite förenklat, men resultatet blir saftiga kycklingbitar med frisk, örtig smak. Servera med bulgur eller blandad sallad med bönor.