tillagning: 1 timme och 20 minuter i ugn: 40 minuter Aktiv tid c:a 1 timme och 20 minuter
(Betyg: 3,7 · 32 röster)
Stycka och laga två hela kycklingar i ugnen så räcker det till många. En klassisk toskansk kryddning med rosmarin, vitlök och citron ger massor av smak och karaktär.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2kycklingar- hela (á 1,2 kilo)
4vitlöksklyftor
3citroner
8 kvistarrosmarin- grovt hackade
0,5 dlolivolja- smakrik
0,5 msksalt
1 tsksvartpeppar- nymald
Gör så här
Halvera kycklingarna genom att skära längs med bröstbenet och rakt igenom vid ena sidan av ryggbenet. Använd en kraftig kockkniv.
Foto: Lina Eriksson
Kyckling recept
Känn efter var vingens led är och skär av vid leden närmast bröstet.
Foto: Lina Eriksson
Stycka kyckling
Skär av kycklinglåret vid leden. Skär bort löst hängande skinn från delarna. Låt bröstköttet sitta kvar på benet.
Foto: Lina Eriksson
Kyckling stycka
Lägg kycklingdelarna i en bunke. Skala och skiva vitlöken. Pressa ut saften ur en citron, skiva de andra två. Blanda saft- och citronskivor med kycklingbitarna. Vänd ner vitlök, rosmarin, olivolja, salt och peppar. Låt stå i kylen 1–3 timmar.
Foto: Lina Eriksson
Kyckling marinad
Sätt ugnen på 200°. Lägg kycklingbitarna i en långpanna eller i en stor ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 40 min eller till minst 70° innertemperatur.
Foto: Lina Eriksson
Kyckling i ugn recept1
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,7 · 32 röster)
Tips från kocken
• Kyckling som tillagas med ben får mer smak. Dessutom är det ofta bra pris på hel kyckling. Ugnsstek gärna två på en gång i långpanna så räcker det till många. Blir det mat över så passar stekt kyckling till nästa dags middag eller lunchlåda.
• Kycklingen marineras med citron, olivolja och rosmarin – klassiska toskanska kryddor. I Toskana steker/grillar man ofta kycklingarna långsamt under en tyngd av tegelstenar. Det gör att kycklingdelarna pressas ner mot stekytan.
• Det här receptet ovan är lite förenklat, men resultatet blir saftiga kycklingbitar med frisk, örtig smak. Servera med bulgur eller blandad sallad med bönor.