Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toskansk brödsallad med hel råg

Recept på toskansk brödsallad med hel råg. En variant av italienarnas panzanella – perfekt när man vill ta tillvara bröd som inte är dagsfärskt.

Toskansk brödsallad med hel råg
Toskansk brödsallad med hel råg
Toskansk brödsallad med hel råg

Toskansk brödsallad med hel råg

  • 2 dlhel råg
  • 1 tsksalt
  • 1lagerblad
  • 0,5 tskfänkål- hel
  • 0,5 tskkummin
  • 4 mskolivolja
  • 3tomater
  • 3 mskkapris
  • 1 krukabasilika
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 1vitlöksklyfta
  • 1citron- rivet skal
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 0,5surdegsbröd
  • 250 gkörsbärstomater
  • 5sardeller
  • 1 påsesallad- blandad (ca 150 g)
  • 1 dloliver- blandade

Gör så här

  1. Lägg rågen i kallt vatten ca 24 timmar. Låt den rinna av och lägg den i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker och tillsätt 2 krm salt, lagerblad, fänkål och kummin. Låt koka under lock ca 1 1/2 timme. Låt rågen rinna av och låt den stå och svälla ca 10 min. Blanda den med 1 msk olja.

  2. Skär tomaterna i bitar och mixa dem tillsammans med 1 msk kapris, hälften av basilikan, 3 msk olja, vinäger, skalad vitlöksklyfta och citronskal. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Sila.

  3. Skär bort kanterna på brödet och skär det i kuber. Halvera tomaterna. Hacka sardellerna. Blanda brödet med dressingen och vänd ner råg, körsbärtomater, sardeller, 2 msk kapris, sallad och oliver.

  4. Låt salladen stå i kylen ca 1 timme, så att den hinner safta till sig ordentligt. Strö över resten av basilikan och servera salladen.

Vad tyckte du om receptet?