Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på toskansk brödsallad med hel råg. En variant av italienarnas panzanella – perfekt när man vill ta tillvara bröd som inte är dagsfärskt.
Lägg rågen i kallt vatten ca 24 timmar. Låt den rinna av och lägg den i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker och tillsätt 2 krm salt, lagerblad, fänkål och kummin. Låt koka under lock ca 1 1/2 timme. Låt rågen rinna av och låt den stå och svälla ca 10 min. Blanda den med 1 msk olja.
Skär tomaterna i bitar och mixa dem tillsammans med 1 msk kapris, hälften av basilikan, 3 msk olja, vinäger, skalad vitlöksklyfta och citronskal. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Sila.
Skär bort kanterna på brödet och skär det i kuber. Halvera tomaterna. Hacka sardellerna. Blanda brödet med dressingen och vänd ner råg, körsbärtomater, sardeller, 2 msk kapris, sallad och oliver.
Låt salladen stå i kylen ca 1 timme, så att den hinner safta till sig ordentligt. Strö över resten av basilikan och servera salladen.