Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Toscabitar

Toscabitar är ett beroendeframkallande, knäckigt mandelgodis. Toscabitarna kan förberedas ca 2 veckor före jul och förvaras i en tättslutande burk i kylen.

ToscabitarToscabitarToscabitar
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 0,5 dlströsocker
  • 2 mskhonung
  • 0,75 dlvispgrädde
  • 25 gsmör
  • 75 gapelsinskal- syltade, hackade
  • 100 gmandel- flagad
  • 125 gchoklad- mörk (70 %)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda socker, honung, grädde och smör i en kastrull. Låt koka upp och ­sedan koka på medelvärme ca 10 min, tills smeten tjocknat lite och blivit ljust gyllenbrun. Rör med jämna mellanrum.

  2. Ta kastrullen från plattan och rör i apelsinskal och mandel. Tryck ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Jämna till ytan.

  3. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills kakan blivit gyllenbrun. Låt svalna och skär sedan i bitar.

  4. Smält chokladen försiktigt i mikro eller över vattenbad. Doppa halva kakbitarna i choklad och lägg på en bricka klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylen och ­förvara sedan kallt.

Vad tyckte du om receptet?