Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tortillasoppa - en soppa med lite extra sting i

Recept på en mexikansk tortillasoppa. Minska på chilin för en barnvänligare variant. Friterade tortillas kan ersättas med tortillachips.

Tortillasoppa - en soppa med lite extra sting iTortillasoppa - en soppa med lite extra sting iTortillasoppa - en soppa med lite extra sting i
Underbar tortillasoppa med mycket tillbehör Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1lök- gul
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 msksmör
  • 1paprika- röd
  • 2chipotle morita chili- hela, torkade (Santa Maria)
  • 2 tskkoriander- mald
  • 2 tskspiskummin- mald
  • 2 tärningarhönsbuljong- eller grönsaksbuljong
  • 2 förptomater- passerade (à 400 g)
  • 67 dlvatten

Tillbehör

  • 4tortillabröd- majs- och vete
  • 3 dlrapsolja- + 1 msk
  • 350 gkycklingkött- tärnat
  • 1 tsksalt
  • 2avokador
  • 2 dlost- riven
  • 1 krukakoriander
  • 2 dlgräddfil

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör. Kärna ur och skär ­paprikan i bitar. Tillsätt den och urkärnad chili. Krydda med koriander och spiskummin och fräs ca 2 min, tills löken är genomskinlig.

  2. Lägg i buljongtärningarna, häll på tomater och vatten. Sjud ca 30 min under lock på låg värme.

  3. Ta upp chilin för en mildare ­soppa eller låt den vara kvar för en soppa med hetta. Mixa soppan.

  4. Tillbehör: Dela och skär tortillabröden i fina strimlor. Hetta upp 3 dl olja i en kastrull. Fritera tortillastrimlorna tills de fått fin färg, ca 2 min. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Fräs kycklingen i 1 msk olja i en stekpanna, salta. Tärna avokadorna. Servera soppan med alla tillbehör.

Vad tyckte du om receptet?